a curious cook

DUTCH BABY met gemengde bessen, munt en yoghurt

Dutch baby met bessenEen Dutch baby is een kruising tussen een pannenkoek en een omelet die zich opblaast tot een prachtige kom met knapperige randjes. Perfect om te vullen met bessen! Ik gebruik in mijn boek Dosia Plukt Bessen wat herfstige bessen met een klein beetje cranberrycompote voor deze Dutch Baby met gemengde bessen. Maar neem vooral de bessen van het seizoen en laat in de zomer de cranberrycompote gewoon weg. Dit recept werkt het beste in een stevige koekenpan met redelijk hoge rand. Haal je baby niet te vroeg uit de oven, dan zakt hij weer in. Bak liever wat langer en neem een iets donkerder randje voor lief. De vegan versie is wat knapperiger. Het is meer een kruising tussen een pannenkoek en een koek. Maar als hij eenmaal gebakken is, hoef je niet bang te zijn dat hij instort.

DUTCH BABY
met gemengde bessen, munt en yoghurt

Voor ± 4 personen
Bereiden 25 min.
Oven ± 25 min.

65 g bloem
125 ml melk
4 eieren
1 eetl. suiker
60 g boter

TOPPING
100 g (diepvries)cranberry’s
2 eetl. suiker
blaadjes van 1 takje munt, fijngesneden evt.
250 g gemengde bessen
±1 eetl. poedersuiker + extra om te bestrooien
sap van 1/4 citroen
±250 g Griekse yoghurt

Extra: ovenbestendige
koekenpan van ±25 cm Ø

Verwarm de oven voor op 230 °C. Kook voor de topping de cranberry’s met 2 eetlepels water, de suiker en eventueel 2-3 blaadjes munt in een kleine pan tot alle besjes zijn geknapt. Schep de gemengde bessen om met de poedersuiker en citroensap. Laat staan tot gebruik.

Klop de bloem met de melk samen tot een pasta. Klop er dan in ± 3 minuten met een elektrische mixer de eieren, suiker en een snufje zout door. Smelt de boter in de ovenbestendige koekenpan. Draai de pan zo dat de bodem en rand goed met boter bedekt zijn en schenk het beslag erin. Zet in het midden van de oven en bak 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C en bak nog 5 minuten of tot de bovenkant van de rand mooi bruin is. Neem uit de oven en schep er wat yoghurt gemengd met munt, de gemengde bessen en cranberrycompote in. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en versier met extra munt.

✱ VEGAN DUTCH DUTCH BABY met gemengde bessen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ovenbestendige antiaanbakpan met een bodem van 20 cm Ø in met een beetje olie.
Meng 80 gram bloem met ¾ theelepel bakpoeder en een snuf zout in een kom. Meng in een andere kom 80 ml plantaardige melk, 40 ml olie en ½ theelepel citroensap. Klop in een vetvrije kom met een elektrische mixer met vetvrije kloppers 30 ml aquafaba samen met ¼ theelepel citroensap schuimig en schep er dan al kloppend beetje bij beetje 35 gram fijne kristalsuiker door. Blijf kloppen tot er zich stijve pieken vormen. Meng het bloemmengsel met het oliemengsel. Spatel er voorzichtig de aquafaba door.

Verwarm de pan voor op laag vuur. Verdeel ¾ van het beslag over de bodem en een beetje tegen de zijkant aan. Sluit af met een deksel en bak op heel laag vuur ± 3 minuten of tot het beslag van boven net gestold is. Meng intussen 20 gram extra bloem door het achtergehouden beslag. Bestrijk er met behulp van een spatel de zijkanten van de pan mee tot een hoogte van ± 4 cm. Probeer een stukje en voeg eventueel wat extra bloem toe aan het mengsel als het erg naar beneden zakt. Strijk het beslag nog iets omhoog. Zet de pan in de oven en bak in ±10 minuten gaar en mooi bruin aan de randjes. Maak de rand met een
spatel voorzichtig los en vul met gemengde bessen, de cranberrycompote en plantaardige yoghurt.

Foto: Eric van Lokven, Styling Jet Krings

Please follow and like us:


1 gedachte over “DUTCH BABY met gemengde bessen, munt en yoghurt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *