a curious cook

Burnt Basque cheesecake met bosbessen

Burnt Basque cheesecake met bosbessen

Bereidingstijd ± 10 min. / oven ± 45 min.

Deze klassieke burnt Basque cheesecake met bosbessen hoort van boven een beetje verbrand te zijn en moet na het bakken een beetje inzakken! Ook de rommelige buitenkant is precies zoals hij hoort te zijn. Plooi dus je bakpapier een paar keer dubbel als je de vorm bekleed.

De romig-zachte binnenkant is heel lekker met een handvol donkere bosbessen erdoor. Ik gebruik het liefste bevroren bosbessen omdat de kleur dan wat minder uitloopt in de vulling.Bosbessen zijn te koop bij de biologische supermarkt in de diepvries maar je kunt ook blauwe bessen gebruiken.

voor  8-10 personen
450 g stevige roomkaas, bijvoorbeeld monchou op kamertemperatuur
60g  fijne kristalsuiker
4 eieren
250 ml slagroom
25 g bloem + 1 el voor de bessen
65 g bevroren bosbessen (of gebruik blauwe bessen)

Extra: springvorm van 18 cm Ø
bosbessensaus voor erbij
 

Verwarm de oven voor op 200 °C  Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Het bakpapier moet goed boven de rand uitsteken. Gebruik het liefst 2 vellen die je kruislings in de vorm legt. Vouw en druk het bakpapier tegen de zijkant. Dat hoeft niet netjes, een beetje rommelig zorgt juist voor de kenmerkende zijkant van de cake.

Klop met een elektrische mixer de roomkaas met de suiker tot de suiker is opgelost. Voeg een voor een de eieren door. Mix goed door en voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Roer er ook slagroom en een flinke snuf zout door. Zeef de bloem boven de kom en klop vlug door het mengsel.

Schep de bessen om met de eetlepel bloem. Giet het beslag in de vorm en bestrooi met de bessen. Schep een paar lepels beslag over de bessen om ze net te bedekken.

Bak de taart in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar. De buitenkant moet mooi donker zijn, maar de binnenkant mag nog iets wiebelig en zacht zijn. De kerntemperatuur moet ± 63 °C zijn. Zet eventueel nog even de ovengrill aan voor een donkerder kleurtje.

Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Hij zal flink inzakken, maar dat hoort. Laat afgedekt in de vorm 1 nacht helemaal opstijven in de koelkast.

Vegan burnt Basque cheesecake met bosbessen

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bereid de springvorm voor volgens het recept. Meng 600 gram stevige sojakwark, 200 ml sojaroom om op te kloppen en het sap en de rasp van 1/2 (biologische) citroen. Roer in een bakje 70 gram suiker, 75 gram maizena, 1 theelepel bakpoeder met een snufje zout door elkaar. Klop door het sojamengsel tot er geen klontjes meer te zien zijn.

Smelt 100 gram plantaardige boter en roer al kloppend snel door het mengsel. Schep 65 gram bevroren bosbessen om met nog 1 eetlepel maizena. Giet het beslag in de vorm en bestrooi met de bessen. Schep een paar theelepels beslag over de bessen om ze net te bedekken.

Bak de taart in ± 50 minuten tot de zijkanten gestold zijn en de binnenkant nog wat wiebelig is. De kerntemperatuur moet ± 63°C
zijn. Zet de ovengrill aan en gril tot de bovenkant mooi donker is. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Hij zal iets inzakken, maar dat hoort. Laat afgedekt in de vorm nog 1 nacht in de koelkast opstijven.
Serveer eventueel met bosbessensaus

Styling Jet Krings
Photo Eric van Lokven

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *