a curious cook

Bolo do caco / brood zonder oven

bolo de caco

In Madeira kom je deze platte ronde broden, bolo do caco, overal tegen. En als je geluk hebt zijn ze nog warm en druipen ze van de knoflookboter! Bolo do caco wordt gemaakt met een combinatie van bloem en zoete witte aardappel. Daarom is het ook zo lekker zacht en mals. Op Madeira is het lastig graan telen en de zoete aardappel doet het juist heel goed. Bij het bakken van brood bleek die zoete aardappel ook prima te gebruiken en dat spaarde heel wat kostbaar graan uit.

Het brood werd oorspronkelijk op een gloeiend heet stuk steen, de caco, gebakken. Vandaar de naam. Ook nu nog wordt het brood op een grote plaat of pan met dikke bodem gebakken. Je hebt voor dit lekkere brood dus geen oven nodig!

 

Bolo do caco

Voor 4 grote of 8 kleine broodjes

200 g zoete aardappel met wit vruchtvlees
1 zakje instantgist (7g)
1 tl suiker
± 300 ml lauw water
500 g bloem
9 g zout

kruidenboter

150 g boter, op kamertemperatuur
1 bosje peterselie, fijngehakt
2-3 tenen knoflook, geperst

Schil de aardappel en snijd in stukken. Kook in een laagje water in ± 15 min. gaar (of prik gaten met een vork in de schil en gaar in ± 5 min. in de magnetron)
Doe de gist en de suiker in een grote kom met 75 ml van het lauwe water en laat ± 10 min. staan tot het schuimig is.
Giet de aardappels af, laat even uitdampen en stamp goed fijn.
Meng met de bloem met het zout en nog 150 ml water in een kom. Voeg dan pas het gistmengsel toe, want de gist mag niet te warm worden.
Breng samen tot een bal en kneed nog ± 10 min. Voeg wat meer water toe als het deeg nog droog is of wat meer bloem als het nog erg plakkerig is. Het kneden is nodig om straks mooi luchtig gerezen brood te krijgen.
Laat het deeg afgedekt in een grote kom op een warme plek ± 1 uur rijzen of tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld.Verdeel het deeg in vier stukken (of 10 als je kleine broodjes wilt maken) en vorm ze elk tot een bal. Druk de ballen in platte schijven van ± 2 cm dik en laat ze op een met bloem bestoven bakplaat afgedekt op een warme plek nog ± 30 min. rijzen.

bakken

Verhit een pan met dikke bodem op halfhoog vuur en bak de bolo’s in delen in ± 15 min. per kant gaar. Kleine broodjes hebben minder lang nodig. Controleer regelmatig en keer af en toe het brood even om. Neem uit de pan en laat afkoelen op een rek.

Snijd het brood horizontaal doormidden en bestrijk de onderste helft royaal met knoflookboter. Doe de bovenste helft er weer op en snijd in punten.

kruidenboter

Meng voor de kruidenboter de boter met de peterselie en de knoflook en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Zin om nog meer brood te bakken? Check deze recepten Brood zonder gist / Bierbrood of Zuurdesembrood

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *