a curious cook

Aka shiso siroop aka shiso azijn en yukkari

aka shiso siroop aka shisho azijn en yukkariaka shiso siroop aka shisho azijn en yukkari

 

In mijn zonnige tuin op het zuiden heeft de rode shiso of perilla het enorm naar zijn zin en vormt er hele struiken. Ik houd van de geurige uitgesproken blad van deze Japanse smaakmaker.

Nu de koude nachten naderen, is het tijd om de blaadjes te plukken en er wat lekkers van te maken. De plant overleeft de winter niet! Ik maakte er mooie dieprode shiso (limonade)siroop en geurige shiso-azijn van. Bonus: van de bladeren maak je na het trekken van de siroop en de azijn yukkari, een strooisel (furikake) voor over je kommetje rijst.

Dit zijn klassieke Japanse recepten en je kunt ze in veel variaties vinden. Elke Japanse kok heeft natuurlijk zijn eigen speciale methodes en technieken om het beste te maken van de geurige shisobladeren.

Heb je zelf geen tuin? In de Japanse winkel of Aziatische supermarkt kun je vaak shisoblad kopen.

—————————————————————————————-

recepten aka shiso siroop aka shiso azijn en yukkari

Shiso siroop
voor ± 1 liter

100 g shisobladeren
200 g suiker
100 ml rijstazijn, appelazijn of andere milde azijn (of meer naar smaak)

Breng 1 liter water aan de kook in een ruime pan. Doe er de shisobladeren bij en laat ± 5 min. zachtjes koken. Neem de bladeren uit het water en druk er boven een kom in een zeef zo veel mogelijk vocht uit. Doe het uitgedrukte vocht weer in de pan. Bewaar de blaadjes om te drogen voor yukkari.

Voeg het suiker en de azijn toe en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en schenk de hete vloeistof in een schone gesteriliseerde fles. Laat afkoelen.

Serveer met bruisend water en ijsklontjes.

 

—————————————————————————————-

Shiso azijn
variatie 1
voor ± 250 ml

± 50 g rode shisobladeren
snufje zout
250 ml rijstazijn, ciderazijn of andere milde azijn

Masseer de shisobladeren met wat zout. Doe in een pot met de azijn en laat goed afgesloten in de koelkast ± 3 weken intrekken.

Verwijder de bladeren, druk al het vocht er uit in een zeef boven een kom en schenk het vocht weer in de pot met de rest van de azijn. Maak van de overgebleven bladeren yukkari (zie hieronder).

Lekker in dressings, over rijst en in pickles.

 

—————————————————————————————-

Shiso azijn
variatie 2
voor ± 250 ml

± 50 g rode shisobladeren
snufje zout
250 ml rijstazijn, ciderazijn of andere milde azijn

Masseer de shisobladeren met wat zout. Doe in een pan met de azijn en breng zachtjes aan de kook. Neem van het vuur en laat met de blaadjes afkoelen en trekken.

Verwijder de bladeren, druk al het vocht er uit in een zeef boven een kom. Doe het vocht weer in de pot of schenk over in een fles met de rest van de azijn. Maak van de overgebleven bladeren yukkari (zie hieronder).

Lekker in dressings, over rijst en in pickles.

 

—————————————————————————————-

Yukkari
Sprenkel als je siroop hebt gemaakt eerst wat appelazijn over de uitgeperste bladeren. Als je shiso azijn hebt gemaakt, hoeft dat niet. Spreid de bladeren uit over een rekje. Droog ze in een voedseldroger of oven op een rekje op ± 50ºC. Maal ze en breng op smaak met zout.

Sprenkel wat yukkari over je rijst.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *