a curious cook

Tamarillo upside down taart

 

De elegante boomtomaat of tamarillo is de ster van deze tamarillo upside down taart.  Ik nam een paar mooi rode eivormige smaakbommetjes mee uit Madeira. Daar ben ik echt verliefd geworden op de wat verwarrende mix van zoet en hartig van de tamarillo. 

Het basisrecept van de taart komt uit mijn boek Dosia Plukt Bessen. Hij verschilt alleen in  grootte en fruitsoort. Het leuke en lekkere van zo’n omgekeerde taart is dat de vorm en de kleur fruit mooi te zien blijven en dat de plakjes fruit heerlijk karamelliseren in de suiker.

Net als de tomaat hoort de tamarillo tot de nachtschaduwfamilie en is het een bes. Als je kunt, probeer dan eens een paar van deze tropische schoonheden te bemachtigen om de cake te maken. Maar ook met ander fruit blijft het nog steeds een heerlijke taart!  De polenta in het beslag geeft een lekkere crunch die mooi contrasteert met het zachte fruit.

Tip: Het schilletje van de tamarillo is vrij bitter, dus pel die er voor gebruik eraf. Gebruik de techniek die je ook gebruikt om tomaten te schillen en dompel ze een paar seconden in kokend water. Het velletje laat dan heel gemakkelijk loslaten.

 

Tamarillo upside down taart

Voor ± 8 personen
Bereiden ± 15 min. / oven ± 45 min.

2 tamarillo’s
125 g fijne kristalsuiker
90 g polenta
75 g bloem
2 ½ tl bakpoeder
80 ml neutrale olie
120 ml plantaardige melk, op kamertemperatuur
Sap (± 40 ml) en rasp van 1 kleine (bio)sinaasappel

Ook nodig: langwerpige bakvorm van ± 16 x 16 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Kerf een kruis in het velletje van de tamarilo’s. Breng in een ruime pan water aan de kook. Laat de tamarillo’s 30 sec. in het hete water liggen. Neem uit de pan en spoel koud af. Zo worden ze gemakkelijker te pellen. Trek het velletje van de tamarillo’s en snijd de vruchten in plakjes van ± 3 mm. Verdeel 25 gram van de suiker over de bodem en verdeel er de tamarilloplakken over.
Meng de polenta met de bloem, het bakpoeder, de rest van de suiker en een snufje zout. Roer in een andere kom de olie samen met de plantaardige melk, het sinaasappelsap, en -rasp.
Meng de natte en de droge ingrediënten goed door elkaar en schenk voorzichtig over de tamarillo-plakken. Bak in ± 45 min. gaar. Een houten prikker die je in het midden van de cake steekt zal er droog met een paar cakekruimels uit komen. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en draai dan om op een rek. Pel voorzichtig het bakpapier weg en laat helemaal afkoelen. Lekker met zure room.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *