a curious cook

Brood zonder gist / Bierbrood

Brood zonder gist / Bierbrood

brood zonder gist / bierbrood

Brood zonder gist / bierbrood

De bakschappen in de supermarkten zien er de laatste tijd erg triest en verlaten uit. Iedereen is thuis aan het bakken en gist en bloem zijn vaak dagen uitverkocht. Soms ligt er nog in een uithoekje een eenzaam pak zelfrijzend bakmeel. En… daar kun je gelukkig – met de inhoud van een flesje bier – heel goed een lekker broodje van bakken. Probeer eens dit brood zonder gist / bierbrood!

LEKKER MAKKELIJK

Bij dit recept heb je geen rijstijd en je hoeft niet te kneden. Het maken van dit bierbrood lijkt het meeste op het bakken van een cake maar door het zout en het bier heeft het lekkere broodsmaak en is het kruim en de korst ook echt dat van brood. De dag na het bakken is de korst lekker knapperig. Op dag twee is die wat zachter en het brood is van binnen nog heerlijk zacht en lekker vers.  Lekker met hartig én zoet beleg!

BAKPOEDER OF BAKSODA

Heb je wel bloem in huis? Gebruik die dan gewoon en voeg wat bakpoeder toe als je dat hebt. Dit recept is eigenlijk een variatie op het Ierse sodabrood, je zou dus ook best bloem en baksoda kunnen gebruiken voor het recept. Baksoda is wel 3 x zo sterk als bakpoeder, dus hou je in! Baksoda heeft zuur nodig om het te activeren en dat zit ook in bier, dus dat gaat prima dit recept. Door het bier krijgt het brood een lekkere echte ‘broodsmaak’.

WAT VOOR BIER

Ik gebruik gewone pils voor een ‘gewone’ broodsmaak in dit brood zonder gist / bierbrood. Je kunt natuurlijk variëren, denk aan Stevig donker bier voor een lekker hartig brood, of kriek voor een fris-zure smaak. Ook alcoholvrij bier kun je gewoon gebruiken!

________________________________________________________________________________________

Brood zonder gist / bierbrood

Voor 1 brood

400 g zelfrijzend bakmeel*
1 tl zout
1 flesje licht bier (± 330 ml)
Ook nodig: bakvorm van ±  24 x 10 cm, ingevet

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Zeef de bloem in een grote kom, zo wordt het brood straks luchtiger. Roer er het zout door Meng er het bier door en roer goed door. Schep het deeg in de vorm en verdeel goed. Maak de bovenkant eventueel wat gladder met een vochtige hand.

Bak het brood in het midden van de oven in ± 45-50 min. gaar en bruin. Het brood moet hol klinken als je op de onderkant klopt. Wil je het wat wetenschappelijker aanpakken, gebruik dan een kernthermometer en bak tot de temperatuur in het midden van het brood 95°C is. Neem uit de oven en laat uit de vorm op een rekje helemaal afkoelen.

*Of gebruik 400 g bloem en 3 tl bakpoeder / 400 g bloem en 1 tl baksoda. Je kunt ook een deel van de bloem vervangen door volkorenbloem, maar je brood zal iets minder rijzen.

Please follow and like us:


1 gedachte over “Brood zonder gist / Bierbrood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *