a curious cook

Horchata de chufa

horchata de chufa

Ik vond een zak met tijgernoten tijdens het opruimen van mijn keukenkastjes en moest meteen denken aan het zomerse Spaanse drankje horchata de chufa. In Spanje krijg je grote ijskoude beslagen glazen van de ‘melk’ van de tijgernoot met citroenrasp, kaneel en heeeel veel suiker. Wat mij betreft is de suiker niet nodig, het nootje is al zoet genoeg van zichzelf, maar heel veel Spanjaarden zullen het niet met mij mee eens zijn! Horchata is heel gemakkelijk te maken, het is een kwestie van weken, malen en uitlekken.

De tijgernoot is eigenlijk helemaal geen noot, maar een klein knolletje met tijgerachtige strepen. Het heeft wel een heerlijk notig smaak. Ik kwam weer helemaal in Spaanse sferen van mijn glaasje tijgernotenmelk en ga eens experimenteren om te kijken wat ik er nog meer van kan maken. Ik begon al met een cake die ik maakte met wat overbleef nadat ik de melk er had uitgewrongen. Dat recept volgt nog!

_______________________________________________________

 

Horchata de chufa

tijgernotenmilk

Voor ± 1 liter

250 g tijgernoten
1 liter water
citroenrasp naar smaak
gemalen kaneel naar smaak
suiker naar smaak

Laat de tijgernoten ruim 1 dag of 1 nacht weken in ruim water. Ververs het water het liefst een paar keer. Spoel na het weken de tijgernoten af in een zeef. Doe de noten in een blender of keukenmachine met het water (werk eventueel in delen als je beker of kom niet groot genoeg is). Maal de noten met het water in ± 2 min. fijn. Giet in een met een schone goed uitgespoelde theedoek beklede zeef en laat uitlekken. Wring zoveel mogelijk vocht uit de doek. Meng met de citroenrasp, kaneel en suiker en laat koud worden in de koelkast. Serveer met ijs en bestrooi met wat extra citroenrasp en kaneel.
Horchata is in de koelkast 1-2 dagen houdbaar. Je kunt het drankje ook goed invriezen.

 

 

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *