a curious cook

Sinaasappel-duizendgaatjes pannenkoeken (beghrir)

sinaasappel-duizend gaatjes pannenkoeken (beghriri)

Deze superluchtige sinaasappel-duizendgaatjes pannenkoeken (beghrir) at ik voor het eerst in Marokko en vond ze zo ontzettend lekker! Je bakt ze maar aan een kant, dus wordt de onderkant iets knapperig en blijft de bovenkant heerlijk zacht. De mooie gaatjes krijg je door zowel gist als bakpoeder te gebruiken.

Sinaasappel-duizendgaatjes pannenkoeken (beghrir)

voor ± 20 kleine pannenkoekjes of 10 grotere

7 g droge gist (1 zakje)*
1 tl suiker of agavesiroop
150 g bloem
150 g fijne semolina (griesmeel van harde tarwe)**
3½ tl bakpoeder (1 zakje van 16 g)
3 sinaasappels
½ tl ras-el-hanout
agavesiroop of ahornsiroop

Meng de gist met 700 ml lauwwarm water en de suiker in een grote kom en laat ± 10 min. staan of tot het schuimig is. Rasp de schil van 1 sinaasappel. Voeg de bloem, semolina, bakpoeder, sinaasappelrasp en 1 tl zout toe aan het gistmengsel en meng goed. Laat afgedekt ± 50 min. staan op een warme plek of tot het mengsel in volume is verdubbeld. Roer even door en schenk er eventueel net zoveel water tot het een dik pannenkoekenbeslag is. Het moet straks in de pan uitvloeien.

Maak intussen de sinaasappelsla. Schil de sinaasappels dik zodat ook het wit wordt weggesneden. Snijd het vruchtvlees in plakjes en bestrooi met de ras-el-hanout.

Neem telkens 1 opscheplepel beslag en giet in een koude anti-aanbakpan. Draai de pan en laat het beslag uitvloeien. Zet op hoog vuur tot de randjes droog worden en zet het vuur dan laag en wacht ± 2-3 min. tot de bovenkant met belletjes droog is. De pannenkoek hoeft maar aan 1 kant gebakken te worden. Spoel na iedere pannenkoek de pan onder koud water af zodat hij afkoelt en maak zo de rest van de pannenkoeken. Geef er de sinaasappels en siroop bij of eet ze met yoghurt.

*Heb je zuurdesemstarter in huis? Gebruik dan dit recept!
**Heb je geen semolina, voeg dan extra bloem toe. Je resultaat wordt anders, maar ook heel lekker!

 

Fotografie: Eric van Lokven, Styling: Cyn Ferdinandus, Bereiding: Victor de Launay

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *