a curious cook

Zuurdesem starter

zuurdesem starter

Roggemeel is voor mij de sleutel tot succes voor een goed zuurdesem starter. Dus loop voor je gaat beginnen even de biologische supermarkt of de natuurwinkel binnen of bestel een pak roggemeel online. Verder heb je alleen een pak gewone bloem nodig, wat water en een paar dagen geduld! Als je starter eenmaal actief is, gebruik dan dit recept voor een eenvoudig zuurdesembrood.

Zuurdesem starter

Voor 1 starter

± 300 g roggemeel
± 585 tarwebloem

Dag 1
Meng 25 g roggemeel met 25 g gewone bloem en 75 g water in een pot. Sluit losjes met een deksel en laat ongeveer 24 uur op een warme plaats (± 25/26 °C) uit de zon staan.

Dag 2
Meng in een schone pot 35 g van je starter met nog eens 80 g water, 30 g roggemeel en 70 g bloem.

Dag 3
Doe hetzelfde als dag 2

Dag 4, 5 en 6
‘Voed’ nu tweemaal per dag (1 keer ’s ochtends en 1 keer ‘ s avonds) je starter op de manier waarop je dat op dag 2 en 3 hebt gedaan. Gebruik altijd een schone pot. Rond dag 4 of 5 kan het lijken alsof er niets meer aan de hand is, maar dan kan het zijn dat andere soorten gist het overnemen van degene(n) die aanvankelijk actief waren. Geef het nog niet op! Als je starter nog niet blij aan het bubbelen is, ga dan gewoon door met twee keer per dag voeden. Je hebt je starter misschien op een koelere plaats bewaard. Je kunt nu minder roggemeel gaan gebruiken.

Dag 7
Gebruik op dag 7 iets minder water als je je starter in de ochtend voedt. Als je starter al lekker actief is, kun je ‘s middags al beginnen met bakken. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor zuurdesem starter een eenvoudig zuurdesembrood.

Starter onderhouden

Als de starter klaar is, gebruik je een deel ervan om mee te bakken en voed je de rest zoals je dat eerder hebt gedaan. Je kunt nu een beetje losser omgaan met de exacte hoeveelheden waarmee je de starter nu voedt. Je weet inmiddels wat de consistentie van de starter moet zijn.

 

Starter bewaren

Als je niet dagelijks bakt, kun je je starter in een goed afgesloten pot in de koelkast bewaren en 1 x per week weer voeden. Laat de starter wel voor je het in de koelkast zet weer even actief worden. Als het weer lekker aan het bubbelen is, kun je het in een goed afgesloten pot terugzetten in de koelkast.

Dit recept is gebaseerd op dat van theperfectloaf.com

Please follow and like us:


5 gedachten over “Zuurdesem starter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *