a curious cook

Zuurdesem beghrir of duizendgaten pannenkoeken

zuurdesem beghrir of duizend gaten pannenkoek

Als je eenmaal een potje met zuurdesemstarter hebt staan, bedenk je van alles om het in te gebruiken! Vandaag had ik geen zin om een dag te wachten op een brood maar wilde ik direct resultaat. De beghrir of duizend gaten pannenkoek komt uit Marokko en krijg je daar vaak bij het ontbijt. Het is mijn favoriete pannenkoek omdat hij zo luchtig is. Die luchtigheid ontstaan door een combinatie van gist en bakpoeder zodat er bij het bakken ontelbare gaatjes ontstaan.
Ik maakte het beslag deze keer dus met wat van mijn actieve starter en dat werkte supergoed. De zuurdesem beghrir of duizendgaten pannenkoeken krijgen een extra lekker smaakje van het zuurdesem en ze rijzen prachtig!
De truc voor een superluchtig resultaat is om telkens te beginnen met bakken in een koude pan. Spoel dus tussendoor telkens je pan af onder koud water. Ik gebruik altijd een anti-aanbakpan, omdat ik dan zeker weet dat de beghrir mooi uit de pan komt en omdat je geen olie nodig hebt.

 

 

______________________________________________________________

Zuurdesem beghrir of duizendgaten pannenkoeken

Voor 4 grote pannenkoeken of 10 kleinere

100 g actieve zuurdesem starter*
50 g bloem
150 g fijne semolina
2 tl bakpoeder
rasp van 1 biologische sinaasappel

Meng de starter met de bloem, semolina en 250 ml water. De consistentie moet die van dikke vla zijn. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het beslag nog erg dun is of meng er wat water door als het beslag erg dik is. Laat afgedekt op een warme plek ± 30 min. rusten. Voeg de bakpoeder, de helft van de sinaasappelrasp en een flinke snuf zout toe en laat nog 30 min. staan.
Schenk wat beslag in een koude anti-aanbakpan en zet het vuur hoog tot de randjes droog worden en er belletjes verschijnen. Zet het vuur laag en bak door tot de bovenkant helemaal droog is. Bak zo pannenkoeken van al het beslag. Begin telkens met een koude pan.

Serveer met agavesiroop, maple syrup of honing (als je niet vegan eet) en de rest van de sinaasappelrasp.

*Heb je geen starter en toch zin in deze pannenkoeken? Meng dan 1/2 zakje droge gist met 350 ml lauwwarm water en 1 tl suiker en laat ± 10 min. staan of tot het schuimig wordt. Voeg 75 g bloem, 75 g semolina, 1 1/2 zakje bakpoeder, een snufje zout en de rasp van 1 sinaasappel toe.  Laat afgedekt ± 50 min. staan of tot het ongeveer in volume is verdubbeld. Roer even door en schenk er net zoveel water bij tot het een dik pannekoekenbeslag wordt. Bak verder zoals in het recept hierboven.

 

Please follow and like us:


1 gedachte over “Zuurdesem beghrir of duizendgaten pannenkoeken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *