a curious cook

vlierbloesemsiroop

vlierbloesemsiroop

Mei en juni zijn voor mij echt de vlierbloesemmaanden. Ik maak elk jaar flessen vol vlierbloesemsiroop van de geurige witte bloemschermen van de vlier. Als je eenmaal weet hoe de boom en de bloesem eruit ziet kun je hem niet missen in dit seizoen. Hij groeit echt overal! Meestal drink ik de siroop aangelengd met een beetje (prik)water en wat ijs, maar vind ook een scheutje vlierbloesem in wat sprankelende wijn zoals prosecco of cava heel lekker.  En een gewoon bakje ijs met fruit wordt heel bijzonder met een scheutje bloemige siroop. Gebak krijgt een heel speciale smaak als je vlierbloesemsiroop gebruikt. In mijn boek Dosia Bakt Vegan maak ik er een super feesttaart met frambozen mee. 

Pluk de bloemen van de vlier altijd als ze mooi vol in bloei staan. Het is juist het stuifmeel dat de lekkere smaak aan je siroop geeft. Was de bloemen dus ook niet af maar laat ze even liggen op het aanrecht om de eventuele kleine insectjes de kans te geven om weg te kruipen. De bladeren zijn bitter en giftig, dus knip die weg. Ook de steeltjes kun je het beste zoveel mogelijk wegknippen. Ik gebruik hier 1 kilo suiker op 1 liter water. Zo blijft de siroop ± 1 jaar goed. Bewaar eenmaal aangebroken flessen wel in de koelkast. Hoe meer suiker je gebruikt, hoe langer de siroop houdbaar is. Houd je niet zo van zoet, gebruik dan minder suiker en leng de siroop met wat minder water aan. Je siroop is wel minder lang houdbaar en je bewaart de fles het beste in de koelkast. Citroenzuur zorgt voor een fris-zure smaak en ook voor een langere houdbaarheid. Wil je het niet gebruiken, voeg dan wat extra citroensap toe voor een wat zuurdere limonade.

Vlierbloesemsiroop

Voor ± 1,3 liter

20-30 schermen bloeiende vlierbloesem

1 liter water

1 biologische citroen

± 1 kilo suiker

± 15 g citroenzuur (eventueel)

goed schoongemaakte en gesteriliseerde flessen*

Knip zoveel mogelijk steeltjes van de bloemenschermen en doe ze in een grote pan met het water. Rasp de gele schil van de citroen boven de pan. Schil de citroen dik zodat alle witte schil is weggesneden. Snijd het vruchtvlees in plakjes en doe ook in de pan. Leg er een bordje op zodat de bloemen goed onder water liggen en laat op een koele plaats ± 24 uur staan.

Bekleed een zeef met een goed uitgespoelde theedoek en zeef de vloeistof in een andere pan. Voeg de suiker en eventueel het citroenzuur toe. Verwarm op laag vuur tot alle suiker is opgelost. Giet de hete vlierbloesemsiroop in de flessen en sluit meteen af.

*Kook de flessen om ze te steriliseren in ruim water met een beetje soda en laat ze helemaal goed drogen.

Please follow and like us:


2 gedachten over “vlierbloesemsiroop”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *