a curious cook

Pistache-notenschuimtaart

pistache-notenschuimtaart

De vulling van deze knapperige pistache-notenschuimtaart is gemaakt op basis van botercrème. Vind je dat te machtig, dan kun je op het laatst nog wat extra met suiker opgeklopte aquafaba door de crème spatelen voor wat extra luchtigheid.

Serveer je de taart meteen? Dan kun je ook stijfgeklopte gezoete vegan room gebruiken en daar gehakte pistachenoten door mengen. De taart wordt niet zo hoog, maar het scheelt een hoop werk! Niet alle vegans eten vijgen, omdat sommige soorten door een wespje bestoven worden dat in de vrucht blijft zitten. De meeste soorten in Europa zijn zo geweekt dat ze geen bestuiving meer nodig hebben.

Pistache-notenschuimtaart

voor 1 taart (± 8 personen)

180 ml aquafaba
420 g gepelde pistachenoten, ongezouten
1 tl citroensap + extra om te ontvetten
100 g fijne kristalsuiker
30 g amandelmeel
140 g poedersuiker
15 g maïzena
30 ml aquafaba opgeklopt met 50 g suiker en ½ tl citroensap (evt)
± 3 vijgen, in partjes en gedroogde rozenblaadjes om te versieren

botercrème
125 g zachte vegan boter op kamertemperatuur (gebruik een recept voor mijn vegan boter uit Dosia Bakt Vegan of gebruik kant-en-klare vegan boter en voeg een paar druppels geroosterde sesamolie toe)
500 g poedersuiker
sap en rasp van 2 (biologische) limoenen
ook nodig: spuitzak met brede spuitmond

Teken op bakpapier 3 cirkels van ± 16 cm doorsnede. Leg het bakpapier op 1 of 2 bakplaten. Verwarm de oven voor op 140 °C. Kook de aquafaba in tot 120 ml. Laat helemaal afkoelen en koud worden in de koelkast. Overgiet voor mooie groene nootjes eventueel de pistachenoten met wat kokend water, laat ze even weken en knijp ze uit de donkere velletjes. Dep droog en droog ze een paar min. op heel laag vuur in een droge koekenpan. Maal 200 g van de pistachenoten terwijl ze nog warm zijn tot een zo fijn mogelijke pasta. Laat de rest afkoelen en maal 100 g noten met het amandelmeel, de poedersuiker en de maïzena fijn.

Ontvet de kom en de kloppers met wat citroensap. Klop de aquafaba met het citroensap tot stevige pieken. Doe er al kloppend dan lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens ± ½ min. voor de volgende lepel erbij gaat. Klop tot een mooi glanzend schuim waar je geen korreltjes suiker meer in voelt. Spatel er voorzichtig de helft het gemalen notenmengsel door. Spatel ook de rest door het schuim. Doe het mengsel in een spuitzak met brede mond en spuit het mengsel in een mooie laag in de 3 cirkels (of verdeel met een lepel). Zet in de oven en draai de temperatuur terug tot 110 °C. Bak de schuimbodems ± 2 uur. Doe dan de oven uit en laat ze met de deur op een kier in ± 5 uur helemaal afkoelen en verder drogen.

Maak intussen de pistache botercrème voor de pistache-notenschuimtaart. Klop met een mixer de boter luchtig. Voeg al kloppend beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop door tot een mooi luchtig mengsel. Mix ⅓ van de botercrème in de kleine kom van de keukenmachine samen met de pistachepasta. Spatel het mengsel door de rest van de botercrème en het limoensap- en rasp. Spatel er eventueel nog wat extra opgeklopte aquafaba door als je een lichtere crème wilt.

Besmeer het midden van een bodem met ⅓ van de crème, zet de tweede er bovenop en besmeer weer het midden met ⅓ van de crème. Zet de derde cirkel er op en besmeer het midden van de bovenkant met de rest van de crème. Maal ¾ van de overgebleven pistaches grof. Druk de gemalen pistaches tegen de zijkanten en strooi over de pistache-notenschuimtaart. Versier ook met wat hele noten en eventueel de vijgen en de rozenblaadjes.

(beeld: Eric van Lokven, styling Cyn Ferdinandus)

 

 

Please follow and like us:


1 gedachte over “Pistache-notenschuimtaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *