a curious cook

BESSEN EN RABABER PRIKLIMONADE

 

 

Van de laatste rabarber en de eerste bessen uit mijn moestuin maakte ik een lekker frisse bessen en rabarber priklimonade. Het is eigenlijk heel simpel. Je laat een flinke hoeveelheid kleingesneden fruit met wat suiker een paar dagen staan. In die dagen trekt de smaak uit het fruit in het water en gaat het lichtjes fermenteren waardoor het een extra fruitige, frisse smaak en een lichte tinteling krijgt. Je gefermenteerde bessen en rabarber priklimonade is nu klaar.

Ik gebruikte mooi roze rabarber, aardbeien en zwarte bessen. De zachtroze kleur die de limonade daardoor krijgt is echt prachtig! Maar welke kleur en de smaak je krijgt, hangt natuurlijk helemaal van af wat voor bessen of fruit je gebruikt. De helft van de limonade drink ik meestal zo op, met een paar vrolijke besjes in het glas, maar de rest, zeef ik en laat ik in een goed afgesloten fles staan. Zo blijft het koolzuur dat zich tijdens het fermenteren vormt in de limonade en krijg je een lekker sprankelend drankje.  Heerlijk op een warme zomeravond!

fermenteerde bessen en rabarber priklimonadefermenteerde bessen en rabarber priklimonadegefermenteerde bessen en rabarber priklimonade

 

BESSEN EN RABABER PRIKLIMONADE

Voor ± 1 liter

1 liter water
± 300 g bessen en rabarber
sap van 1 citroen
150 g suiker

Ook nodig: grote (weck)pot; goed schoongemaakte en gesteriliseerde sterke (beugel)flessen, zoals bierflessen, of stevige plastic frisdrankflessen

Roer in een grote, goed schoongemaakte (weck)pot het water met de suiker, de rabarber en de bessen om en sluit af met een theedoek of stukje keukenpapier vastgezet met een elastiekje. Laat 2-7 dagen staan of tot er belletjes beginnen te vormen. Op een warme plek en met warm weer gaat dit sneller dan als het wat koeler is.

Check elke dag even in de ochtend en de avond om te kijken hoe het gaat en roer door. Bekleed, als je sap lichte bubbeltjes heeft gekregen, een zeef met een dunne, goed uitgespoelde theedoek en laat uitlekken. Laat nog 1-2 dagen in een afgesloten sterke fles buiten de koelkast staan.

Als je nog meer prik wilt, bewaar de fles gefermenteerde bessen en rabarber priklimonade dan wat langer.  Open de fles wel 1 à 2 keer per dag om ervoor te zorgen dat de druk niet te hoog wordt. Je wilt niet dat je fles ontploft! Bewaar hierna de fles in de koelkast en open eventueel weer 1 keer per dag als er veel koolzuur ontstaat.

Zin in nog meer drankjes? check eens mijn recept voor vlierbloesemsiroop of Aka shiso siroop aka shiso azijn en yukkari

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *