a curious cook

pistache-cranberrybaklava

vegan pistache-cranberrybaklava
vagan pistache-cranberrybaklava

De combinatie van flinterdunne deeglaagjes, pistache, fris-zure cranberry, kardemom en een zoete sinaasappelsiroop in deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk. Je kunt van deze baklava spiralen maken, kleine rolletjes of allebei. Geserveerd met wat plantaardige slagroom geef ik deze knapperige baklava vaak als een klein gebakje na een lekker etentje.

pistache-cranberrybaklava

voor 16-64 stuks

200 gr pistachenoten of 300 g als je alleen rolletjes maakt
80 gr gedroogde cranberry’s (of 110 g als je alleen rolletjes maakt)
160 ml olie, neutrale (of gesmolten vegan boter of kokosolie)
1/2 theel geroosterde-sesamolie of arganolie
16 vellen filodeeg (± 22×24 cm)
rasp en sap van 1 grote (bio)sinaasappel
sap van 1 citroen
300 g agavesiroop
5 kardemompeulen, gekneusd
ook nodig: bakblik met iets opstaande rand van ong. 20×20 cm

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed het bakblik met aluminiumfolie. Hak de helft van de pistachenoten en de cranberries grof. Hak de rest fijn. Meng de olie en sesamolie. Leg een filovel met de korte kant naar je toe op je werkvlak. Het deeg moet mooi soepel en nog iets vochtig zijn. Maak het deeg evt. vochtiger met nog wat water, anders kun je het straks niet goed oprollen. Bestrijk royaal met olie.

Houd wat van de grove en fijngehakte pistachenoten, cranberry’s en sinaasappelrasp apart om te versieren. Meng de rest door elkaar. Bestrooi voor de spiralen de onderste 5 cm van korte kant van het deegvel met ± 1/16e van het pistachemengsel. Leg een eetstokje of een ander dun stokje zo op de vulling zodat het links en rechts uitsteekt. Rol het deeg op. Druk het deeg aan de zijkanten van het stokje naar binnen zodat er een iets rimpelig effect ontstaat. Haal het stokje eruit, vorm de rol tot een ‘slakkenhuis’ en zet in het bakblik. Maak zo nog 5-6 slakkenhuisjes.

Rol voor gewone rolletjes het deeg zonder stokje op en snijd in 4 stukjes. Zet ze rechtop in het bakblik, zodat je in de vulling kijkt. Vouw de aluminiumfolie in het bakblik evt. tot een passend bakje als het te groot is. Giet de overgebleven olie of boter erover en bak op de onderste richel van de oven in ± 50 min. bruin. Breng intussen voor de siroop het citrussap, de agavesiroop, kardemom en een snuf zout aan de kook in een pan. Laat 10 min. zachtjes koken. Houd apart. Zet de oven op 200 graden. Neem de baklava uit de oven. Giet de siroop erover, bak nog 5 min. Neem de pistache-cranberrybaklava uit de oven om af te koelen.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *