a curious cook

Vijgenschaafijs met vijgensiroop

Vijgenschaafijs met vijgensiroop vijgenschaafijs met vijgensiroop

Dit jaar was het lang genoeg warm voor een tweede vijgenoogst! Mijn novembervijgen zijn iets kleiner en iets minder zoet dan de zomervijgen van dit jaar. De bladeren zijn bijna allemaal gevallen en de vijgen zien er uit als kerstballen aan een kale boom. Omdat vijgen zo snel beschimmelen vries ik een deel in voor later. Ik maak er bijvoorbeeld razendsnel vijgen-schaafijs met vijgensiroop. Mooi, lekker en heel gemakkelijk. Je hebt er alleen maar vijgen, suiker, citroensap en water nodig!  Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door de vijgensiroop niet te maken en het ijs gewoon zo te eten. Of bedruppel het met wat honing gemengd met citroensap als je het toch wat zoeter wilt hebben,

Sommige vegans eten liever geen vijgen omdat sommige vijgen bestoven worden door wespjes die het proces niet overleven. Gelukkig zijn de meeste vijgenbomen (ook die van mij!) zelfbestuivers, dus dit ijs is ook nog eens helemaal vegan.

Vijgenschaafijs met vijgensiroop

Voor 2-3 personen

10-12 rijpe grote vijgen + extra vijgen in plakjes om te versieren

vijgensiroop
250 g rijpe vijgen, in stukken gesneden
sap rasp van 1 grote (bio) citroen
± 200 gram suiker

Doe voor het ijs de 10-12 vijgen in de diepvries en laat in 4-5 uur helemaal bevriezen. Zet ook de kommetjes om te serveren in de diepvries.

Doe intussen de vijgen met het citroensap en -rasp in een pan en schenk er 150 ml water bij. Breng aan de kook en laat ± 30 min. zachtjes koken tot de vijgen bijna uit elkaar vallen.
Bekleed een zeef met een goed uitgespoelde theedoek of kaasdoek. Schenk het vijgenmengsel erin en laat uitlekken. De inhoud van de theedoek kun je ± 3 dagen bewaren in de koelkast en bijvoorbeeld gebruiken als jam.

Meet de vloeistof af en doe in een pan. Voeg evenveel suiker toe als vloeistof toe en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Laat helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. De siroop blijft in de koelkast 3-4 weken goed.

Rasp de vijgen met een heel fijne rasp (ik gebruikte een fijne microplane) in de kommetjes. Zet tussentijds telkens de kommetjes in de vriezer. Vul het dubbele van het aantal kommetjes dat je wilt serveren. Bewaar tot ± 2 uur voor het serveren in de vriezer. Draai vlak voor het serveren telkens de extra kommen om op de kommen die je gaat serveren om mooie ronde bergjes  te maken. Versier met de extra vijgen en geef er de vijgensiroop bij.

Vind je het vijgenschaafijs met vijgensiroop lekker en heb je zin in nog meer recepten met vijgen? Check dit zomerse recept voor  Geroosterd vijgenblad crème brûlee met zwarte bessen  of deze prachtige vegan pistache notenschuimtaart

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *