a curious cook

Tamagoyaki omelet

tamagoyaki

Voor een picknick in het Amsterdamse bos onder de kersenbloesem maakte ik tamagoyaki omelet. Het is een standaard gerecht in elke Japanse lunchbox en een populaire topping voor sushi.

Ik maakte mijn tamagoyaki omelet in een speciaal rechthoekig pannetje, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon in een ronde pan maken. Je kunt ook een vierkant of rechthoekig bakblik gebruiken die op het vuur kan.

De speciale smaak krijgt dit kunstig opgerolde omeletje door de Japanse smaakmakers. Een hartige bouillon (dashi), zoute sojasaus en zoete Japanse rijstwijn (mirin). Je kunt tegenwoordig heel veel Japanse producten krijgen bij de ruim gesorteerde supermarkt. Maar anders zijn ze zeker te krijgen bij de toko, biologische  of Aziatische supermarkt. 

Tamagoyaki omelet

voor ± 8 stukjes

3 eieren

2-3 el dashi*

1 tl suiker

1 tl soyasaus

1 tl mirin

snufje zout

1 tl rijstolie

of andere neutrale olie

Ook nodig: rechthoekige tamagoyakipan, sushimatje (evt. )

Klop in een maatbeker de eieren los. Zo kun je het straks beter in kleine beetjes in de pan schenken.

Meng in een andere kom de dashi, suiker, sojasaus en mirin goed samen. Meng de eieren met het dashimengsel in de maatbeker.

Vet een pan met behulp van een stukje keukenpapier en verwarm de pan voor op laag vuur. Giet een dun laagje ei in de pan en laat bijna helemaal stollen.

Rol de omelet voorzichtig op vanaf een korte kant.

Vet de pan weer lichtjes in en schenk nog een dun laagje ei in de pan. Laat weer bijna helemaal stollen en rol dan de opgerolde omelet weer op. Ga zo door tot het eimengsel op is.

Doe de omeletrol eventueel over op een sushimatje, druk in een iets vierkantere vorm en laat afkoelen. Snijd in dikke plakken.

*Als je geen tijd hebt, kun je ook kiezen voor dashipoeder. Te koop in de ruim gesorteerde supermarkt, toko, Aziatische supermarkt of online.

Je kunt ook je eigen vegan dashi maken van kombu (een soort zeewier) door 1 stuk kombu van ± 10 x 5 cm in stukken te breken en op te zetten in ½ liter koud water. Breng op laag vuur aan de kook en laat ± 10 min. heel zachtjes koken. Verwijder eventueel tussentijds het schuim. Neem de kombu uit het water. De kombudashi is klaar om te gebruiken. Je kunt nu eventueel nog 10 g geschaafde gedroogde tonijnvlokken (katsuoboshi) toevoegen. Breng het vocht dan weer aan de kook. Zet het vuur uit en laat de vlokken naar de bodem zinken. Zeef het vocht.

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *