a curious cook

Zeeuwse boterbabbelaars

Zeeuwse boterbabbelaars

Tijdens een weekeind in Zeeland kreeg ik Zeeuwse boterbabbelaars bij mijn koffie. Zo lekker! Deze snoepjes zijn eigenlijk helemaal niet lastig om te maken, maar je moet wel even oefenen met het uitrekken en dubbelvouwen van de zoete suikermassa. Een keukenthermeter of suikerthermometer is echt een must bij dit recept. De suiker moet na het afkoelen precies hard genoeg zijn. Dit is niet echt een recept om met kinderen te maken. De suiker is zo ontzettend heet! Pas dus ook zelf goed op en draag eventueel plastic handschoentjes, die houden de hitte iets tegen.

Zeeuwe boterbabbelaars

Voor ± 40 snoepjes

250 g suiker
10 ml water
15 ml azijn
20 g room boter of een goed vegan alternatief
2 el poedersuiker
2 el maïzena
Ook nodig: keukenthermometer, siliconenmatje of bakpapier

Doe alle ingrediënten en een snufje zout in een kleine pan en breng op halfhoog vuur aan de kook. Roer als de boter is gesmolten een keer goed door en roer dan verder niet meer. Laat het mengsel koken tot het een temperatuur van 155 °C bereikt.

Neem van het vuur en giet uit over de siliconenmat. Pas op het is verschrikkelijk heet! Houd het mengsel tijdens het afkoelen en hard worden in beweging, bijvoorbeeld met een spatel of pannekoekenmes. Als de massa koel genoeg is om aan te pakken is het tijd om het uit te rekken en dubbel te vouwen

Rol een staaf van de massa, trek het uit en vouw het dubbel. Herhaal tot de massa gaat glanzen en lichter van kleur is. Als de karamel te hard is geworden, kun je het nog even opwarmen in de magnetron. Trek als de massa glanzend en licht is de streng weer uit tot de gewenste dikte en knip met een schaar in stukken. Laat helemaal afkoelen.

Meng de poedersuiker met de maïzena en schep de snoepjes er doorheen. Bewaar de Zeeuwse boterbabbelaars droog en het liefste gescheiden door een papiertje. Ze worden snel plakkerig.

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *