a curious cook

Butternut met cranberry topping

butternut met cranberry topping

De iets wrange dieprode cranberry is eigenlijk nauwelijks zoet. Ik vind het een ideale bes om te combineren met de zachte smaak van pompoen. Het frist de boel lekker op. De combinatie rood/oranje ziet er prachtig uitziet: echt kerstwaardig! Butternut met cranberry topping is een fijn gerecht om te maken als je eters krijgt. Eenmaal in de oven heb je er bijna geen omkijken meer aan. Je kunt dit gerecht ook heel goed voor een groot deel van tevoren klaarmaken. Maak de topping, bak de pompoen voor en snijd hem alvast in. Zet dan voor het eten nog 40 min. in de oven.

Butternut met cranberry topping

Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden ± 30 min.
Oven ± 1 uur

2 el olie
1 teen knoflook, geperst
1 tl citroensap
2 tl gemalen korianderzaad
1 butternut (flespompoen)
20 g (vegan) boter
1 rode ui, fijngesnipperd
150 ml witte wijn of druivensap
evt.
220 g cranberry’s
±2-3 eetl. agave- of ahornsiroop
citroensap evt.
½ bosje dille

Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop in een kommetje een mengsel van de olie, knoflook, citroensap, 1 tl gemalen korianderzaad, peper en zout. Schil de pompoen met een dunschiller. Snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Bestrijk helemaal met een beetje van het oliemengsel. Leg op een bakplaat met de bolle kant naar boven en bak de helften 20 minuten in de oven.

Maak ondertussen de cranberrytopping. Smelt daarvoor de boter in een kleine pan en bak de ui op laag vuur in 5 minuten zacht en glazig. Voeg de wijn, koriander, 200 gram cranberry’s en 1 eetlepel agave- of ahornsiroop toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10-15 minuten zachtjes koken tot een dikke saus waarin je nog duidelijk de bessen ziet. Breng op smaak met zout, versgemalen peper, extra honing en eventueel wat citroensap. Hak een kwart van de dille fijn en meng door de saus.

Neem na 20 min. de pompoen uit de oven en laat iets afkoelen. Leg met de snijkant naar beneden en snijd kruislings sneetjes in het vruchtvlees. Zorg ervoor dat je de pompoen niet helemaal doorsnijdt, vooral bij de bolle kant. Leg weer op de bakplaat en bestrijk met wat van het oliemengsel. Bak in ± 40 min. gaar en bestrijk tussentijds 2 of 3 keer met het oliemengsel. Bestrijk na 30 minuten bakken met het laatste van de olie gemengd met 1 eetlepel agavesiroop, schep wat van de cranberrysaus over de pompoen en bestrooi met wat cranberry’s. Neem na ± 10 min. uit de oven en bestrooi met dille. Geef er de rest van de saus apart bij.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *