a curious cook

Matsutake

Al jaren was ik nieuwsgierig naar de smaak van de matsutake, de meest begeerde paddenstoel van Japan. Daar worden ze verkocht voor soms meer dan 1500 euro per kilo en worden ze steeds zeldzamer.

Deze week proefde ik mijn allereerste exemplaar en WOW!!!…. Wat een smaak en wat een overweldigend intense geur! Ik maakte hem klaar op een klassieke Japanse manier. Gestoomd bovenop kleefrijst in dashi met een drupje mirin, sojasaus en sake. Voor het stomen legde ik mijn kostbare paddenstoel eerst nog even op de grill. Mijn keuken vulde zich tijdens het bakken en koken met de geur van een koeienstal in een dennenbos na een herfstbui. En ja, dat is echt heerlijk!  Ik had maar één paddenstoel, maar die transformeerde een simpele pan met rijst in de lekkerste die ik ooit geproefd had. De zachte, plakkerige rijst nam de smaak van de matsutake op, de matsutake was stevig en smaakte naar de essentie van paddenstoel. Matsutake is vanaf vandaag mijn favoriete paddenstoel, wat zeg ik, mijn favoriete eten!

 

Matsutake gohan

voor 4 personen

150 g matsutake (of gebruik eekhoorntjesbrood)
1 tl rijstolie of gereaffineerde olijfolie
250 g Japanse kleefijst
350 ml dashi
30 ml Japanse sojasaus + extra voor erbij
15 ml mirin + extra voor erbij
10 ml sake
(Japanse) peterselie

Maak de matsutake schoon. Schil de steel dun en pel eventueel de hoed. Snijd in mooie plakken. Snijd de afsnijdsels klein.
Verwarm een grillpan voor op hoog vuur. Bestrijk de paddenstoelen aan beide kanten met een beetje olie en bestrooi met zout. Grill aan beide kanten een paar minuten tot er grillstrepen ontstaan.
Was de rijst tot het water helder is. Laat uitlekken en doe samen met de afsnijdsels, dashi, sojasaus, mirin en sake in een pan. Breng aan de kook en leg er de gegrillde plakken matsutake op. Laat op het allerlaagste vuur afgedekt 10 min. koken. Neem van het vuur en laat nog 15 min. van het vuur af staan om verder te garen.
Neem de plakken matsutake van de rijst en verdeel over 4 kommen. Schep er wat peterselie door en top met de matsutake. Meng gelijke delen mirin met sojasaus en geef erbij.

Please follow and like us:


2 gedachten over “Matsutake”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *