a curious cook

Kruidnootjescake

kruidnootjes cake vegan

Kruidnootjes en cake zijn apart natuurlijk heerlijk, maar wat dacht je van de combinatie: een kruidnootjescake! Tijdens de online masterclass cakes die ik afgelopen week voor delicious. gaf, maakte ik van een gewone cake een echte sinterklaascake door kruidnootjes door het beslag te roeren. Het stond meteen zo gezellig, die pepernoten in de cake! Je kunt deze cake zowel klassiek als vegan maken. Ik houd altijd van een beetje pit, dus mixte ik wat gemberpoeder door het beslag, maar dat hoeft echt niet. Deze cake is gewoon ook al heerlijk. Ik gebruikte gekochte kruidnootjes, maar zelf maken kan natuurlijk ook. Altijd gezellig om te doen met de kinderen deze dagen en helemaal niet moeilijk. Klik hier voor het recept voor kruidnootjes of hier voor de ouderwets echte pepernoten. Vegan én klassiek!

 

______________________________________________________________

Kruidnootjescake

voor 1 klassieke cake

200 g fijne kristalsuiker
200 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
4 eieren, op kamertemperatuur
200 g bloem
2 tl gemberpoeder (evt)
1½ tl bakpoeder
120 g kruidnootjes
ook nodig: cakeblik van 1 ½ liter, goed ingevet en licht met bloem bestrooid, of ingevet en bodem en lange kanten met bakpapier bekleed

Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe de suiker, boter en ¼ tl zout in een kom en klop in 8 minuten licht en romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop heel goed door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen.

Spatel de bloem, de gember en het bakpoeder door het beslag. Schep er als laatste de kruidnootjes door. Schep het beslag in de vorm en tik er even mee op het aanrecht zodat de grote luchtbellen verdwijnen en het oppervlakte glad is.

Bak in het midden van de oven in ± 55 minuten gaar. Steek ± 10 min. voor het einde van de baktijd met een satéprikker in het midden van de cake; zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een rekje. Laat de cake verder afkoelen op het rekje.

_________________________________________________________________

Vegan kruidnootjescake

voor 1 vegan cake

300 g bloem
265 g suiker
4 tl bakpoeder
2 tl gemberpoeder (evt.)
100 ml neutrale olie
een paar druppels sesamolie (evt.)
220 ml plantaardige melk
Sap en rasp van 1 citroen. (± 40 ml)
120 g vegan kruidnootjes
ook nodig: cakeblik van 1 ½ liter, goed ingevet en met bloem bestrooid, of ingevet en bodem en lange kanten met bakpapier bekleed

Verwarm de oven voor op 160°C.
Roer in een kom de bloem met de suiker, het bakpoeder, eventueel het gemberpoeder en een snuf zout goed door elkaar.

Meng in een andere kom beide soorten olie, plantaardige melk, citroensap en -rasp. Meng de droge en de natte ingrediënten goed. Roer ook de kruidnootjes door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak in het midden van de oven in ± 55 min. gaar.

Steek ± 10 min. voor het einde van de baktijd met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon of met wat droge kruimels eraan eruit, dan is de cake gaar.
Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een rekje. Laat de cake verder afkoelen op het rekje.

Please follow and like us:


1 gedachte over “Kruidnootjescake”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *