a curious cook

vegan chocolade gember macaron

vegan chocolade gember macaron

De elegante Franse macaron is geen makkelijk koekje om te bakken. Je hebt flink wat geduld en tijd nodig. Een perfect project tijdens deze corona-crisisdagen. En deze vegan chocolade gember macaron is echt waanzinnig lekker!

Gewone macarons bakken is een uitdaging, maar vegan macarons bakken al helemaal! Ik heb zoveel mislukte baksels uit mijn oven gehaald. Soms hadden ze niet de zo karakteristieke voetjes of waren de voetjes helemaal schuin, soms zakten ze in en andere keren waren ze weer keihard. Na tientallen pogingen had ik op het laatst een redelijk betrouwbaar recept, maar helemaal 100 % tevreden was ik toch niet.

Na een paar maanden macaron bakpauze ben ik een paar weken geleden toch weer aan de slag gegaan. Voor de podcast van delicious. magazine Kookgeluiden over dit frivole Franse koekje moest ik mij natuurlijk wel goed voorbereiden!

Ik stroopte het internet af en kwam terecht bij het recept van Deepa jha (www.deesbakecraft.in). Haar macarons zagen er prachtig uit en de commentaren waren goed maar ik was niet erg hoopvol. Vaak ziet het er prachtig uit, maar is het resultaat een stuk minder mooi. Maar toen ik een bakplaat vol perfecte vegan chocolade macarons uit de oven haalde danste ik echt bijna een rondje in de keuken. Ze hadden mooie gelijke voetjes, waren niet hol van binnen en hadden precies de goede crunch van buiten en zachte vulling van binnen. Ik maakte het recept een paar keer en paste het toch nog iets aan. Zo bak ik de macaron iets korter en gebruik ik een iets minder warme oven. Ook het drogen onder de afzuigkap of bij een fan is in ons vochtige landje echt nodig.

Wees wel gewaarschuwd! Je moet waarschijnlijk echt een paar keer oefenen voordat je macarons echt goed lukken. De consistentie van het mengsel is heel belangrijk. Het omscheppen tot het beslag een goed dikte heeft (macaronage) luistert best nauw. Pas als je het een paar keer hebt gemaakt weet je precies wat voor dikte je moet hebben. Ook moet je de dopjes heel mooi gelijkmatig recht van boven op de plaat spuiten. Werk in het begin met kleine porties (halveer dit recept bijvoorbeeld) zodat je wat kunt experimenteren zonder dat je bergen mislukte dopjes produceert. Vind hier het recept voor de non-vegan versie.

 

 

 

Vegan chocolade gember macaron

Voor ± 10 macarons

voor de dopjes
90 g aquafaba
65 g amandelmeel
15 g cacaopoeder
75 g poedersuiker
40 g fijne kristalsuiker
citroensap om de kom en kloppers te ontvetten

voor de vulling
100 g pure vegan chocolade
80 g sojaroom (vetpercentage ± 25 %) of haverroom
20 g vegan boter of geurloze kokosolie in vlokjes
50 g gekristalliseerde gember, fijngesneden + evt. extra om te versieren

Ook nodig: spuitzak met spuitmondje van ± 1 cm

Kook de aquafaba in tot 50 g. Laat afkoelen en helemaal koud worden in de koelkast. Het wordt een dikke glibberige vloeistof, iets dikker dan eiwit. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maal in het hakbakje van de staafmixer de poedersuiker met het amandelmeel en de poedersuiker nog fijner. Zeef door een fijne zeef en gooi wat achterblijft in de zeef weg.

Klop de aquafaba met een mixer iets schuimig en klop dan beetje bij beetje de fijne kristalsuiker er doorheen. Klop door tot het mengsel stevige stijve pieken vormt. Kijk hier voor hoe je zonder problemen het beste aquafaba opklopt. Schep er de helft van het amandelmeel door. Schep er dan de rest doorheen en blijf omscheppen tot de massa iets vloeibaarder wordt. De consistentie wordt wel eens vergeleken met lava.

Vul de spuitzak met de amandelmassa. Spuit kleine hoopjes (dopjes) van ca. 3½ cm Ø op de bakplaat. Ik tel meestal langzaam hardop tot drie zodat je mooi gelijke dopjes krijgt. Laat de bakplaat een paar keer van ± 10 cm hoogte op het aanrecht vallen. Zo worden de hoopjes iets vlakker en ontsnappen de luchtbelletje.

Zet de bakplaat onder een afzuigkap en zet die op maximaal. Laat de macarons ± 2-3 uur drogen. De bovenkant moet niet meer plakkerig zijn.

Verwarm de oven voor op 125°C en bak ze ± 30 min in het midden van de oven. Zet de oven uit en laat ze 15 min. in de oven afkoelen met de deur op een kier. Neem uit de oven en laat op de bakplaat helemaal afkoelen.

Maak intussen de vulling. Breng de room aan de kook en hak de chocolade klein. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet er de hete room op. Roer heel langzaam door tot de chocolade gesmolten is en voeg dan de boter toe. Roer er de gember door. Laat afkoelen tot een spuitbare massa en spuit aan de platte kant van de helft van de dopjes wat ganache. Dek af met de ander helft van de dopjes. Bestrooi de zijkanten met de extra gember.

Laat de macarons een nachtje  ‘rijpen’ in een goed afgesloten koelkastdoos de koelkast.

Please follow and like us:


1 gedachte over “vegan chocolade gember macaron”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *