a curious cook

Geroosterd vijgenblad crème brûlee met zwarte bessen

De zwarte bes is misschien wel de relaxte bes die er is. Aan een struik worden ze niet allemaal tegelijk rijp en je kunt ze prima nog even laten hangen als ze rijp zijn. Ze worden niet snel overrijp en de vogels hebben meestal niet zo’n trek in deze zwarte jongens. Je zult een zwarte bes misschien niet zo in je mond steken. De uitgesproken smaak maakt hem meer geschikt om lekker mee te koken en te bakken. Probeer dus eens dit recept voor geroosterd vijgenblad crème brûlee met zwarte bessen
Ik combineer de zwarte bes graag met andere uitgesproken smaken. Dat kan die heel goed hebben. In dit recept laat ik wat geroosterde vijgenbladeren trekken in de melk voor de crème brûlée. Door ze even onder de grill te roosteren krijgt je crème een nog vollere vijgenbladsmaak: iets notig, grassig met een hint van kokos.

 geroosterd-vijgenblad-creme-brulee-met-zwarte-bessen  zwarte bessen

Geroosterd vijgenblad crème brûlee met zwarte bessen

Nagerecht voor 4 personen

Een knapperig laagje suiker, romige vijgenbladcrème en een intens bessige saus

10 vijgenbladeren.
125 g zwarte bessen + extra om te versieren.
110 g fijne kristalsuiker
125 g zwarte bessen
60 g lichtbruine basterdsuiker
20 g maizena
200 ml volle melk
2 eidooiers
125 ml slagroom
140 g crème fraîche
Ook nodig 4 bakjes van ± 150 ml
crème brûléebrander (of gebruik de ovengrill)

Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Leg de vijgenbladeren op een bakblik en rooster ze hoog in de oven tot ze iets verschrompelen en bruine plekjes krijgen. Draai af en toe om. Ze moeten niet zwart worden

Doe intussen 50 g van de fijne kristalsuiker in een pan met de zwarte bessen en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost en de bessen geknapt zijn. Wrijf door een zeef en verdeel over de bakjes.

Houd 2 el melk apart. Verhit de rest van de melk met de vijgenbladeren en room tot aan de kook. Neem meteen van het vuur.

Verwarm de oven voor op 160°C. Klop in een kom de resterende 60 g suiker, de maizena en 2 el melk glad in een hittebestendige kom. Klop er de eidooiers door. Giet de hete melk door een zeef al kloppend bij het eimengsel en meng goed.

Klop er de crème fraîche door (voeg eventueel extra suiker toe als je van zoet houdt) en doe in de bakjes. Zet de bakjes in een ovenschaal en vul tot 2/3 van de vormpjes met kokend water. Bak de crème brûlées in 30-40 min. tot ze gestold maar nog wat wiebelig in het midden zijn. Neem uit de ovenschaal en laat afkoelen en in de koelkast nog ± 3 uur helemaal koud worden en opstijven. Bestrooi met de rest van de suiker en smelt de suiker met een brander of onder de ovengrill.

Serveer geroosterd geroosterd vijgenblad crème brûlée met zwarte bessen met wat extra bessen en eventueel wat extra saus.

Meer bessenrecepten? check mijn boek Dosia Plukt Bessen bestellen

Please follow and like us:


3 gedachten over “Geroosterd vijgenblad crème brûlee met zwarte bessen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *