a curious cook

Vegan tomaten tarte tatin

vegan tomaten tarte tatin
Deze vegan tomaten tarte tatin met olijven en basilicum is een lekker begin van de week zonder vlees. Deze hartige versie van de klassieke tarte tatin met appel maak je zonder dierlijke producten dus dat is helemaal goed! De tomaten, olijven en ui geven je tarte tatin een lekker hartige smaak, de balsamico en suiker zorgen voor net dat tikje zoet dat zo past bij een tarte tatin. Geef er een lekker frisse salade bij en klaar ben je. Het meeste koelverse bladerdeeg is vegan, ook al staat het er niet duidelijk op, maar lees voor de zekerheid even het lijstje van ingrediënten op de verpakking. Eet je niet vegan, dan kun je nog wat blauwe kaas over de tarte tatin strooien na het bakken, maar nodig heb je het niet. Het recept komt uit mijn boek Dosia Bakt Vegan, waar je meer dan 100 zoete en hartige bakrecepten vindt. Je kunt het boek overal kopen of bij mij bestellen via Dosia Bakt Vegan Bestellen, dan signeer ik hem meteen voor je!

Vegan tomaten tarte tatin

Hoofdgerecht (4 personen)
2 bakjes zoete trostomaten (totaal ca. 750 g)
2 el olijfolie + extra om te besprenkelen
2 grote uien, in ringen 2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 el balsamicoazijn
1⁄2 el suiker
50 g kalamataolijven, ontpit
1 bosje basilicum
blaadjes van 2 takjes tijm
extra om te versieren:
1 pak koelvers vegan bladerdeeg

Verhit de oven tot 180 °C. Knip de stelen van de tomaten zodat je groepjes van 3-4 tomaten bij elkaar krijgt. Leg de tomaten met de stelen er nog aan op een bakplaat, besprenkel met 1⁄2 eetlepel olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak ze ca. 25 minuten in het midden van de oven.

Verhit intussen 1⁄2 eetlepel olie in een ovenbestendige koekenpan en bak de uien op laag vuur al omscheppend in ca. 5 minuten zacht. Roer er de knoflook door en bak al omscheppend ca. 2 minuten mee. Schenk er de balsamicoazijn bij en laat in een paar minuten inkoken en iets karameliseren. Neem alles uit de pan en maak de pan goed schoon. Neem de tomaten uit de oven en verhit de oven tot 200 °C. Laat de tomaten ca. 5 minuten staan zodat ze iets afkoelen. Snijd intussen de helft van de blaadjes basilicum en tijm klein.

Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan, strooi er de suiker over en laat smelten. Neem van het vuur en leg de tomaten met de steelkant naar beneden in de pan. Laat wat ruimte vrij aan de zijkanten van de pan zodat het vrijkomende vocht kan verdampen. Verdeel er de olijven over en stop ze op de plekken waar ruimte is tussen de tomaten. Verdeel er ook het uimengsel en de fijngesneden basilicum en tijm over.

Rol het bladerdeeg uit en snijd er (bijvoorbeeld met behulp van een groot bord) een cirkel van ca. 24 cm uit. Je kunt het deeg ook wat uitrekken, dus iets te klein is niet erg. Leg het deeg over de tomaten en stop aan de zijkanten een beetje in. Laat nog wat ruimte aan de rand van de pan over zodat overtollig vocht kan verdampen. Snijd of knip een paar stoomgaatjes in het deeg en bak in het midden van de oven in ca. 25 minuten bruin en knapperig.

Neem de vegan tomaten tarte tatin de oven (pas op, de steel is gloeiend heet!) en giet zo veel mogelijk vocht af. Duw zachtjes op het deeg en draai voorzichtig iets zodat alle tomaten van de bodem loskomen. Leg een groot bord omgekeerd op de pan en draai de tarte tatin voorzichtig om op het bord. Er kan nog heet vocht uit de taart lekken. Versier de tarte tatin met de extra basilicum en tijm en zet meteen op tafel.

Fotografie: Eric van Lokven, Styling Cyn Ferdinandus

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *