a curious cook

kruidnootjes

kruidnootjes pepernoten

 

Oh, zo’n schaal kruidnootjes op tafel die aan het eind van de ochtend zomaar leeg is. Heel gevaarlijk!  Maar toch bak ik altijd voor Sinterklaas wel een portie kruidnootjes of pepernoten. Het is echt fijn om even met je verstand op nul heeeel veel kleine balletjes rollen. En kinderen vinden niets leuker!

Het minikoekje dat wij nu pepernoot noemen, hoort eigenlijk kruidnoot te heten. Pepernoten zijn de anijzige, chewy brokken op basis van roggebloem en lijken meer op taaitaai dan op knapperige speculaas.  Klik hier voor het recept van echte pepernoten. Je kunt voor deze kruidnootjes ook kant-en-klare speculaaskruiden gebruiken in plaats van het lijstje met specerijen, maar neem dan altijd wat extra. Kant-en-klare mixen bevatten vaak vullers en hebben dan minder smaak.

Ik maakte van deze kruidnootjes een vrolijke kruidnootjes sinterklaascake (klassiek en vegan)!

 

________________________________________________

kruidnootjes

voor 30-40 stuks

85 g (vegan) boter
85 g donkerbruine basterdsuiker
25 ml karnemelk of 25 ml (plantaardige) melk + ¼ theel. appelazijn of citroensap
15 g keukenstroop
2 tl bakpoeder (± 8 g of ½ zakje)
2 tl kaneelpoeder (± 5 g)
1 tl kruidnagelpoeder (± 2 g)
1 tl gemberpoeder (± 2 g)
1 tl venkelzaadpoeder (± 2 g)
2 tl anijspoeder (± 4 g)
flinke snuf witte peper
175 g bloem, gezeefd

Klop de boter, suiker en een flinke snuf zout in een grote kom in ± 3 minuten romig met de mixer. Meng voor vegan kruidnootjes de melk met de appelazijn en laat even staan tot het schift. Roer het melkmengsel, de stroop en de specerijen door de geklopte boter en kneed er dan snel de bloem en bakpoeder door. Vorm tot een stevige bal. Kneed zo kort mogelijk voor een mooi bros deeg. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 min. maar het liefst 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak wordt.

Verhit de oven op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine knikkertjes van het deeg (± 5 gram) en leg ze op het bakblik. Bak ze in ± 35 minuten gaar. Als je grotere kruidnoten maakt, moeten ze iets langer in de oven. Neem ze uit de oven en laat de kruidnoten helemaal afkoelen op de bakplaat. Ze zijn nog zacht als je ze uit de oven haalt en worden bij het afkoelen pas bros.

 

Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus

Please follow and like us:


1 gedachte over “kruidnootjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *