a curious cook

Vegan gemberkoekje

gemberkoekje

Dit gemberkoekje komt oorspronkelijk uit Engeland en heet daar een ginger nut. Ik stop altijd een pak in mijn koffer als ik daar ben. De goudgele kleur en de gebarsten bovenkant zijn prachtig!  En die harde maar toch brosse bite en pittige gembersmaak maken dat je door blijft eten van dit koekje Je bakt het gemberkoekje met Golden Syrup, nog zo’n Engelse favoriet van mij. Ginger nuts zijn verbazend gemakkelijk te maken. Mengen, tot balletjes rollen en bakken maar!

Vegan gemberkoekjes (ginger nuts)
voor ± 12 koekjes

100 g bloem
1 tl bakpoeder (± 4 g)
1 tl baksoda (± 6 g)
1 opgehoopte tl gemberpoeder (± 7 g)
40 g fijne kristalsuiker
50 g vegan boter
een paar druppels geroosterde sesamolie (of gebruik kokosolie met een paar druppels sesamolie)
50 g Golden Syrup (of gebruik keukenstroop of half keukenstroop/ half agavesiroop)
zout

Verwarm de oven op 180°C. Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder, baksoda, gemberpoeder, een snuf zout en de suiker. Wrijf met je vingertoppen de boter door het bloemmengsel tot er een kruimelig mengsel ontstaat. Of gebruik een keukenmachine en pulse tot een kruimelig mengsel.

Meng er de Golden Syrup door en kneed snel tot een deeg. Vorm er 12 balletjes van en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Houd goed ruimte tussen de balletjes, want ze lopen uit. Bak de koekjes in 10-15 min. gaar. Bij 10 min. is het midden van het koekje nog een beetje chewy. Bij 15 min. is de hele ginger nut knapperig.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *