a curious cook

Vegan dadelcake met koffie

dadelcake met koffie

Dadels, koffie en specerijen geven deze cake een warme kruidige smaak. Hij doet een beetje denken aan het warme Engelse toetje sticky toffee pudding dat je eet met koude room. Gebruik hiervoor het liefste zachte medjooldadels. Een stukje van deze dadelcake met koffie doet het heel goed als afsluiter van een lekker etentje met een kopje espresso. Zeker met wat extra dadelstroop en vegan slagroom.

Vegan dadelcake met koffie

voor 8-10 personen

90 g ontpitte medjooldadels + 4 mooie om te versieren
100 ml hete plantaardige melk
2 tl espressopoeder
175 g vegan boter of kokosolie, gesmolten
een paar druppels geroosterde sesamolie
50 g donkerbruine basterdsuiker
20 g appelmoes
90 g dadelstroop + extra om te versieren (evt.)
200 g bloem
100 g volkorenmeel
1½ theel. bakpoeder (± 6 g)
1 theel. gemberpoeder (± 2 g)
2 theel. nootmuskaat (± 5 g)
1 theel. piment (± 2 g)

ook nodig: bakvorm van 20 cm ø, ingevet en bodem en rand bekleed met bakpapier

Verhit de oven tot 160 °C. Snijd de dadels in kleine stukjes en prak ze in een grote kom fijn met de plantaardige melk. Meng er het espressopoeder, de boter, sesamolie, basterdsuiker, appelmoes en dadelstroop door. Meng in een andere kom de bloem, volkorenmeel, bakpoeder, gemberpoeder, nootmuskaat en piment met een flinke snuf zout. Snijd de 4 dadels om te versieren doormidden en verwijder de pit. Meng de natte en droge ingrediënten door elkaar. Doe het beslag in de vorm en versier met de halve dadels.
Bak in 40-45 minuten in het midden van de oven gaar. Een houten satéprikker die je in het midden steekt moet er droog, of misschien met een paar kruimels eraan, uit komen. Neem de cake uit de oven, laat 5 minuten in de vorm staan en laat dan uit de vorm verder afkoelen op een rekje. Lekker met wat extra dadelstroop en vegan slagroom.

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *