a curious cook

Bosvruchten plaatkoek

Zo’n grote plaat waar je stukken gebak van af kunt snijden is perfect als je veel mensen krijgt. Deze bosvruchten plaatkoek is zo gebakken en je kunt de grootte van de stukken die afsnijdt zelf bepalen. Lekker met een flinke dot plantaardige room. Ik maakte deze plaatkoek met bosvruchten, maar je maakt er net zo gemakkelijk een lekkere appel- of perenkoek van met flink wat kaneel.
bosvruchten plaatkoek

Bosvruchten plaatkoek

Voor ± 12 personen

450 gr bloem
200 gr suiker + extra naar smaak voor het fruit
1 theel. bakpoeder (± 4 g)
rasp van ½ (biologische) citroen
220 ml neutrale olie, (ik gebruik geraffineerde milde olijfolie)
1/4 theel. geroosterde sesamolie
425 gr gemengde (diepvries) bosvruchten (bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen, bramen of aalbes)
35 gr maïzena
15 gr lichtbruine basterdsuiker
sojaslagroom voor erbij
Ook nodig: bakblik van ± 20 x 30 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Verhit de oven tot 185°C. Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder, een flinke snuf zout en de citroenrasp in een ruime kom. Doe er de beide olies bij en meng tot een los kruimelig deeg. Zet in de koelkast en laat in ± 30 minuten koud en stevig worden. Druk iets minder dan de helft van het deeg op de bodem van het bakblik gelijkmatig uit. Het hoeft niet helemaal platgedrukt te worden. Meng in een kom het fruit met de maizena. Voeg als het fruit erg zuur is 1 eetl. suiker of meer naar smaak toe. Verdeel het fruit over de bodem. Meng de basterdsuiker losjes door de rest van het deeg en verbrokkel het tot grove kruimels. Verdeel de kruimels over het fruit. Bak in ± 40 min. gaar. De bovenkant van het deeg wordt niet zo heel bruin. Neem de koek uit de oven en laat zeker 30 min. staan voordat je er repen of vierkanten van snijdt. Lekker met soja- of kokosslagroom.

Fotografie: Eric van Lokven, styling: Cyn Ferdinandus,  foodstyling: Victor de Launay/Jacqueline Pietrowski

Please follow and like us:


5 gedachten over “Bosvruchten plaatkoek”

    • Je kunt de vruchten gewoon diepgevroren gebruiken of ze eerst ontdooien. Als je ze diepgevroren gebruikt moet je wel ± 5 min. extra baktijd rekenen.

      • Ha Anne,

        Vegan boter bevat water naast vet, dus je hebt in principe iets meer nodig. Ik heb dit deeg nog niet met vegan boter gemaakt. Ik weet dus niet hoe het wordt als je de olie vervangt. Je zult het zelf even moeten proberen. Snijd in ieder geval de koude boter in blokjes en wrijf het met je vingertoppen door het bloemmengsel Het moet een kruimelig deeg worden dat wel samenkomt als je het samendrukt. Laat je even weten hoe het ging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *