a curious cook

Mantecadito koekje uit Puerto Rico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het klassieke mantecadito koekje uit Puerto Rico is door de Spanjaarden meegenomen naar dit Caraïbische eiland. De naam komt van het Spaanse woord manteca dat boter betekent. De basis van dit koekje lijkt op de polvoron, dat kruimelige Spaanse kerstkoekje met amandelmeel dat je helemaal wentelt in poedersuiker. Het mantecadito koekje uit Puerto Rico wordt ook traditioneel rond kerst gebakken, maar je maakt het koekje zonder amandelmeel en in het midden wordt meestal een holletje gemaakt waar wat jam in kan. In Puerto Rico is dat vaak een tropische jam van bijvoorbeeld guave of ananas. Maar je kunt dit koekje ook heel goed vullen met een Hollandse jam van aardbeien of frambozen. Laat deze boterige koekjes nadat je ze hebt gevormd goed koud worden in de koelkast, dan houden ze bij het bakken beter hun vorm.

_________________________________

 

Mantecadito koekje uit Puerto Rico

voor ± 24 koekjes

120 g boter*
25 g suiker
½ ei, losgeklopt*
rasp van ¼ citroen*
¼ tl kaneel
± 250 g bloem
snufje zout
2-3 el jam naar smaak

Klop met de mixer de boter met de suiker licht en romig.

Voeg het ei toe en klop goed door.

Klop er ook het citroenrasp en de kaneel door.

Meng er 225 g bloem en het zout door en vorm tot een soepele bal deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe tot je een zacht deeg hebt dat niet meer plakt

Vorm ± 24 balletjes van het deeg en druk met je duim een holletje in het midden.

Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Vul de holletjes met wat jam. Doe er niet te veel in, dan borrelt het er bij het bakken uit.

Laat de koekjes afgedekt 30 min. in de koelkast rusten en koud worden. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de koekjes in 15-20 min. heel lichtbruin en gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen. Ze zullen nog zacht zijn en worden bij het afkoelen pas bros.

 

*Je kunt voor een vegan mantecadito in plaats van boter ook vegan boter of margarine gebruiken met een paar druppeltjes sesamolie. Of maak het lekkere recept van vegan boter met cashewroom uit mijn boek Dosia Bakt Vegan als basis! Gebruik de rasp van 1/2 citroen voor wat extra smaak. Het ei kun je weglaten of vervangen door 15 ml aquafaba. Voeg aan het einde net zoveel extra aquafaba of water toe tot het deeg mooi zacht en soepel aanvoelt.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:


3 gedachten over “Mantecadito koekje uit Puerto Rico”

  • Hoi Dosia, ik dacht dat alles wat je bakte vegan is, maar bij deze gebruik je ei, hoe zou je die in een vegan variant het beste kunnen vervangen?
    Alvast bedankt!

    • Ha Barbra,
      Ik bak vegan en non-vegan. Je kunt voor een vegan mantecadito in plaats van boter ook vegan boter of margarine gebruiken met een paar druppeltjes sesamolie. Of maak het lekkere recept van vegan boter met cashewroom uit mijn boek als basis! Gebruik de rasp van 1/2 citroen voor wat extra smaak. Het ei kun je weglaten of vervangen door 15 ml aquafaba. Voeg aan het einde net zoveel extra aquafaba of water toe tot het deeg mooi zacht en soepel aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *