a curious cook

Chaklama koekje uit Oman

 

 

Oman ligt op het puntje van het Arabisch schiereiland en heeft een net iets ander klimaat dan andere golfstaten. Naast woeste bergen en uitgestrekte woestijnen vind je aan de kust wuivende kokospalmen en veel meer groen. Er waait in de zomer zelfs een soort moesson met veel regen. Bijna alle kokosnoten in Oman komen rond de stad Salalah vandaan en de palmen zijn daar een populaire toeristische attractie. Koekjes en snoepjes in Oman hebben naast Midden-Oosterse invloeden ook overeenkomsten met overbuur India. Kokos is een ingrediënt dat hier veel gebruikt wordt in zoetigheid en het chaklama koekje is geen uitzondering.
Dit simpele chaclama koekje uit Oman bestaat eigenlijk bijna alleen uit geraspte kokos en wordt bij elkaar gehouden door zoete gecondenseerde melk. De flinke schep kardamom geeft’m net iets bijzonders. Dit makkelijk te maken chaclama koekje is lekker knapperig van buiten en heerlijk zacht en zoet van binnen. Bovendien zit er geen gluten of ei in, dus is een aanrader voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Dit recept is misschien wel het kortste en gemakkelijkste dat ik ooit gegeven heb, maar dat zegt niets over de smaak. Deze Midden-Oosterse kokosmakroon is nu al een van mijn favorieten! Lekker? Probeer mijn variatie met koffie en sinaasappel van mijn blog cookiecompanion eens.

 

_______________

Chaklama koekje uit Oman

Voor ca. 15 koekjes

200 g geraspte kokos
½ blikje gecondenseerde melk (± 150 g) (gebruik gecondenseerde (fairtrade) kokosmelk voor een vegan koekje)
1 flinke tl gemalen kardamom
15 g zachte (vegan)boter of (fairtrade) kokosolie
snufje zout
½ tl bakpoeder

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Doe alle ingrediënten in een ruime kom.
  • Meng tot een kleverig deeg en laat ± 5 min. staan om even in te trekken.
  • Vorm met een natte hand ± 15 balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
  • Bak de chaklama koekjes in het midden van de oven in 15-20 goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen op het bakblik.
Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *