a curious cook

Gember-sinaasappel koekje

gember-sinaasappel koekje

Voor mijn variatie op het klassieke mantecadito koekje uit Puerto Rico maakte ik een gember-sinaasappel koekje met een vulling van marmelade. De vulling piept er in het midden net een beetje uit. Ik hou wel van een bittertje in mijn zoet en de marmelade past ook goed met de hint van gember in het deeg. Als je niet zo van marmelade houdt, gebruik je gewoon een jam die je lekker vindt, of chocoladepasta. Je kunt dit gember-sinaasappel koekje ook gemakkelijk vegan maken met de tips in het recept.

 

___________________

 

Gember-sinaasappel koekje

voor ± 18 koekjes

25 g suiker + extra om te bestrooien
½ ei, losgeklopt*
rasp van ¼ sinaasappel
¼ tl gember
± 250 bloem
snufje zout
2-3 el marmelade (of jam naar keuze)

Klop met de mixer de boter met de suiker romig.

Voeg het ei toe en klop goed door.

Klop er ook het citroenrasp en de gember door.

Meng er 225 bloem en het zout door en vorm tot een soepele bal deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe tot je een deeg hebt dat niet meer plakt. Druk het deeg plat, wikkel in plasticfolie en laat ± 30 min. rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er koekjes uit. Steek uit de helft van de koekjes nog een klein rondje. Breng de rest van het deeg weer samen, rol weer uit en steek weer uit. Ga zo door tot al het deeg op is. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de koekjes met wat suiker.

Laat de koekjes weer afgedekt 15 min. in de koelkast rusten en koud worden. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de koekjes in 10-15 min. heel licht bruin en gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen. Ze zullen nog zacht zijn en worden bij het afkoelen pas bros.

Schep op het midden van de afgekoelde koekjes zonder gat een klein beetje marmelade en dek af met een koekje met gat.

*Je kunt voor een vegan variant van dit gember-sinaasappel koekje in plaats van boter ook vegan boter of margarine gebruiken met een paar druppeltjes sesamolie. Of maak het lekkere recept van vegan boter met cashewroom uit mijn boek Dosia Bakt Vegan als basis! Gebruik de rasp van ½ citroen voor extra smaak. Het ei kun je weglaten of vervangen door 15 ml aquafaba. Voeg aan het einde net zoveel extra aquafaba of water toe tot het deeg mooi zacht en soepel aanvoelt.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *