a curious cook

Aubergine met hazelnoot-rodebessensaus

aubergine in hazelnoten-rode bessensausAubergine met hazelnoot-rodebessensaus is geïnspireerd door de klassieke Midden-Oosterse kip fesenjan: kip in een walnoten-granaatappelmelassesaus. Ik roer rodebessengelei door de saus In plaats van granaatappelmelasse en ik gebruik hazelnoten in plaats van walnoten voor een lichtere, frissere smaak.  De met specerijen ingewreven aubergine bak je lekker zacht in de oven. De notige saus, smeltend zachte aubergine en fris-zure bessen vormen een perfecte combinatie. En zeg nou zelf: onze eigen rode bessen zijn toch net glimmende rode juwelen?

Aubergine met hazelnoot-rodebessensaus
Hoofdgerecht (4 personen)
Bereiden ± 40 min.

4 aubergines
3-4 el lekkere olijfolie
1 1/2 theel. kaneelpoeder
1/4 theel. geraspte nootmuskaat
snufje chilivlokken of meer/ minder, naar smaak
1 theel. zoutvlokken
3 eetl. olijfolie
100 g hazelnoten
1 grote ui heel fijn gesneden
± 450 ml groentebouillon
1 kaneelstokje
± 3 eetl. rodebessengelei + extra om te bedruppelen
1 bosje peterselie kleingesneden
rode bessen om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 200 °C. Houd het groene kroontje aan de aubergine en snijd de aubergines in de lengte doormidden door het kroontje. Snijd het vruchtvlees kruislings in, zorg ervoor dat de schil heel blijft. Meng ruim 2 eetlepels olie met ½ theelepel kaneelpoeder, een flinke snuf geraspte nootmuskaat, de chili- en de zoutvlokken en 1 eetlepel rodebessengelei. Leg de aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de aubergines met het oliemengsel en bak in het midden van de oven in 30-35 minuten zacht en gaar.

Maak intussen de saus. Rooster de hazelnoten kort in een droge pan. Schud op een bord en laat afkoelen. Verhit 1 eetlepel olie in een sauspan en bak de ui in ± 5 minuten al omscheppend lichtbruin. Houd een paar mooie hazelnoten apart en maal de rest heel fijn in het hakbakje van een staafmixer. Doe de gemalen noten, 275 ml van de bouillon, het kaneelstokje, de rest van de nootmuskaat en 2 eetlepels bessengelei bij de ui en laat afgedekt ± 30 minuten heel zachtjes koken. Roer af en toe door en verdun eventueel met wat bouillon.

Pureer de saus glad. Voeg nog ± 1 eetlepel olijfolie toe aan de saus voor het serveren. Verdeel de aubergines over de borden en schep er wat saus op. Bedruppel met wat extra rodebessengelei en bestrooi met wat extra hazelnoten, bessen en peterselie. Geef de rest van de saus er apart bij.

Dit recept komt uit mijn boek Dosia Plukt Bessen.

Please follow and like us:


2 gedachten over “Aubergine met hazelnoot-rodebessensaus”

  • Heerlijk door recept! Vrijdag maken we dit gerecht voor een diner met 4 gasten. Ik ben erg benieuwd wat zij ervan zullen vinden. Nog een vraag: wat serveer je erbij? Een aardappelgerecht zoals puree of gratin? Of juist couscous? Een salade erbij?

    • Ik zou er inderdaad een lekkere couscous bijgeven maar rijst zou ook heel goed passen. Een lekkere salade erbij en volgens mij ben je dan klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *