a curious cook

vegan karamelsaus

vegan karamelsausDeze vegan karamelsaus is overal lekker bij. Ik schenk hem over pannenkoeken en wafels, geef hem bij toetjes, schep hem over ijs en vul er soms mijn berlinerbollen mee als ik iets zoeters wil dan jam. Zin in nog meer smaak? Probeer dan eens de variaties met zout, koffie en chocolade. De recepten hiervoor vind je in mijn boek Dosia Bakt Vegan.

Vegan karamelsaus

voor ± 100 ml

100 g suiker
45 g vegan boter* of kokosolie
een paar druppels geroosterde sesamolie
75 ml sojaroom (±26 % vet) of haverroom (± 13 % vet)

Doe de suiker in een pan met 50 ml water. Breng het mengsel zonder te roeren aan de kook en laat op halfhoog vuur karamelliseren tot het een donkere theekleur krijgt.
Roer 45 gram boter door de karamel. Wees voorzichtig, het kan flink gaan spetteren en kokende karamel is heel heet!
Voeg de plantaardige room en een snufje zout toe en kook nog een paar minuten al roerend door voor een dikkere saus. Gebruik de vegan karalemsaus warm of laat afkoelen. Voeg voor een dunnere saus gewoon wat extra vegan room toe.

*Je vindt recepten voor echt lekkere vegan boter in mijn boek Dosia Bakt Vegan: een snelle variant en een hele lekkere waar je net iets meer tijd aan moet besteden maar waardoor je roomboter echt niet meer gaat missen.

fotografie: Eric van Lokven, styling Cyn Ferdinandus, bereiding Victor de Launay

 

 

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *